Csempe és járólap vásárlása

 

Otthona 5 kényes pontja, ahol
a rossz burkolatválasztással
végzetes hibát is elkövethet!


Csempe és járólap vásárlása előtt nagyjából már körvonalazódik a fejében, hogy mi az a szín, méret, stílus, amit elképzel például fürdőszobájába, igaz?

Legalábbis nálam így szokott lenni. Elképzelem, fellapozok néhány magazint, esetleg körbenéznék az interneten, nehogy utólag derüljön ki, hogy "Úúú, még ezt is, meg azt is lehetett volna és az is csak annyiba került volna!"

 

Elkezdi körbejárni a csempeszalonokat és kezd egyre inkább elbizonytalanodni. És minél több boltban jár, annál több félét mutatnak Önnek és egyre jobban kezdi elfelejteni az eredeti ötletét. Mert ahány bolt, ahány eladó, annyi féle vélemény, arról, hogy mi passzolna a legjobban az Ön otthonába. Aztán lehet, hogy a végén valami olyanra költi a pénzét, ami csak az adott pillanatban tűnik jó megoldásnak és beépítve már nem is azt a hangulatot sugallja Önnek, mint amit az eladó a boltban lefestett, és amire Ön vágyott. De ha be van építve, akkor már késő, akkor néhány évig már azt fogja nézegetni!

 

Hogy ezt elkerülhesse, néhány tippel és hasznos információval segítünk Önnek, hogy otthona különböző helyiségeiben a csempék és a járólapok milyen tulajdonságaira kell odafigyelnie a megfelelő választáshoz!

 

A terasz és a külső lépcsők:

A külső lépcső burkolata

Megfelelő burkolat a külső lépcsőn

 

Ezeken a részeken az egyik legfontosabb dolog, amit nem szabad figyelmen kívül hagynia az a fagyállóság, mert ezeket a helyeket keményen igénybe veszi a fagy, a hőség, a hó, az eső, a szél, ill. téli időszakra gondolva, komoly balesetet okozhat, ha elcsúszik egy lefagyott lépcsőn, ezért nagyon fontos a csúszásmentesség is!

 

A terasz burkolata

Megfelelő burkolat a teraszon

 

Teraszok esetében érdemes számolnia a burkolólapok kopásállóságával is, mert ezeknek a burkolatoknak a felületét éri a legintenzívebben, ha pl. esős napokon sáros cipővel trappol rajtuk végig, vagy homokot fúj a szél a teraszra és azon jár-kel. Ezek nem kímélik a járólapot, a sár, a por kíméletlenül csiszolják, karcolják a burkolatot.

 

A teraszra és a külső lépcsőkre a megoldás: a szárazon sajtolt, kis vízfelvevő képességű mázas, egyszer égetett lapokat, ezek közül is kiemelten az ún. greslapok!

 

*Greslapok = Rendkívül tömör szerkezetű, ezáltal kis vízfelvételű burkolólapok, amik kiválóan alkalmazhatóak kültérre is! Tömör szerkezete miatt ellenáll az időjárási viszontagságoknak és a csapadéknak. A csekély vízfelvételük miatt ezekre mondjuk, hogy fagyálló járólapok.

 

Az előszoba:

Az előszoba burkolata

Megfelelő burkolat az előszobába

 

Ide már elvileg tiszta cipővel érkezünk meg, túl vagyunk egy lábtörlőn, vagy sárlehúzón és ide már nem fúj be a szél homokot és egyéb durva szennyeződéseket. Az előszobai burkolatot a sok járkálás veszi igénybe, ami jelentős mennyiségű finomszemcsés port jelent! Éppen ezért az előszobában ajánlott még a nagyon világos, egyszínű és magasfényű csempe, járólap mellőzése. Célszerű ide úgy színt választania, hogy számol a viszonylag nagymennyiségű szennyeződéssel, mivel itt veszi le a utcai cipőjét.

 

A fürdőszoba:

A fürdőszobai padló legalattomosabb veszélyforrása a csúszásveszély, ami csak fokozódik, ha ebbe a helyiségbe esetleg fényes felületű lapot választ!

 

A csúszásveszélyen kívül a fürdőszobai burkolatok másik ádáz ellensége a vegyszerek. Vegyszerek tekintetében kényes terület, hiszen itt a földre, vagy csempére kerülhet bármilyen tisztítószer, fogkrém, légfrissítő, dezodor, arcszesz, parfüm, stb.. Ezért itt a vegyszerekkel szembeni ellenállás fontos szerephez jut!

 

A konyha:

A konyha burkolata

Megfelelő burkolat a konyhába

 

Szintén egy elég forgalmas és sűrűn látogatott helyisége otthonának. Gondoljon csak egy vasárnapra, amikor otthon van az egész család! Reggeli, főzés, hűtő, mosogató, tűzhely, spejz, mosogató, tűzhely ... Ön hány kilométert tesz meg a konyhában egy ilyen délelőtt alatt (nem is beszélve a család többi tagjáról)? Sokat! Ebből fakadóan több a szennyeződés is, ami itt aztán lehet igazán makacs is, ezért nagyon fontos a konyhai burkolatok kopásállósága.

 

Az étkező burkolata

Megfelelő burkolat az étkezőbe

 

Ráadásul itt se spórol jobban a tisztítószerekkel, mint a fürdőszobában, csak itt még hozzájönnek a konyhai szennyeződések is. A lábosból kifröccsenő olaj, a lepotyogó morzsák, kiboruló narancslé, vagy még rosszabb a kóla ... Ebből fakadóan a konyhai burkolatok esetében is fontos a vegyszerállóság és a tisztíthatóság!

 

A nappali:

A nappali burkolata

Megfelelő burkolat a nappaliba

 

A nappali szintén otthon a legforgalmasabb helyiségei közé tartozik. Szintén forgalmas terület, ezért is fontos a kopásállósági szempontból megfelelő burkolólapok választása.

 

A nappali burkolata padlófűtéshez

Megfelelő burkolat padlófűtéshez

 

Aminek a nappaliba választott járólapoknak még meg kell felelni az a padlófűtés (már ha van). Ezért mikor nappalijába választ burkolatot, feltétlenül kérdezzen rá az értékesítőnél, hogy ajánlják-e padlófűtés esetére!

 

A két utóbbi helyiségbe - a nappaliba és a konyhába - gondolom, Ön is szívesen választ polírozott, fényes felületű, csillogó greslapokat, igaz?

A fényes lapok színesebbek, szebbek, esztétikusabbak és elegánsabbak is. Ha ilyen járólapot szeretne, akkor a következő tippem sokat fog Önnek segíteni abban, hogy megakadályozza az új burkolata idő előtti elhasználódását és tönkremenetelét, és meghosszabbítsa annak élettartamát!

 

Az ilyen fényes lapokról annyit érdemes tudni, hogy felületük, annak ellenére, hogy valóban szép fényes, a polírozásnak köszönhetően (amivel ezt a szépséget és simaságot elérik) a felület egyben porózus is lesz, mivel eközben megbontják a lapok tökéletesen zárt szerkezetét. Ilyenkor a maró hatású, szénsavas kóla, a kifröccsenő kávé, vagy a vörösbor a vadonatúj járólap egyik legádázabb ellensége lesz, és a gyerkőcök elől is el kell dugni a filctoll és zsírkréta készletet!

 

Ezzel szemben van viszont jó megoldás! A járólapot le kell kezelni egy ún. impregnáló anyaggal, ami annyit jelent, hogy ennek az anyagnak a segítségével egy bevonatot képez a járólap felületén, aminek köszönhetően a szennyeződések (a kóla, a filctollas firkák, stb.) nagyon könnyen, majdhogynem egy egyszerű mozdulattal, eltávolíthatóak lesznek. Ezzel a megoldással, nem mellékesen, meghosszabbítja a greslapok élettartamát is!

 

Kezelje le az újonnan járólapozott szobáját, konyháját impregnáló anyaggal és nem kell tartani a kifröccsenő, kiboruló, erősen maró hatású, szénsavas kólától, és nem kell eldugni a gyermekei elől sem a filctollakat és zsírkréta készletet sem!

 

Remélem kapott új információt, ami segíti a csempe és járólap választásban!

 

Szerző:csempepiramis
 
Web Statistics Real Time Web Analytics